Programmering/bruk av Makeblock roboter
Last updated
Was this helpful?
Last updated
Was this helpful?
Vi har to typer Makeblock roboter, 8 stk og 4 stk . Disse er egentlig eid av Trondheim kommune (innkjøpt ifb. med Science Camp), men lagres og administreres av oss. Vi har også tillatelse til å bruke dem til egen aktivitet så lenge vi holder utstyret vedlike. Dette gjelder også tilbehøret.
Disse robotene kan bygges og brukes/styres enkelt via en mobilabb. Dette krever ingen programmering da standardprogrammet som følger med da brukes. Robotene kan også programmeres med egne programmer, men da overskrives det medfølgende programmet. Standard-programmet må da legges inn på nytt før mobilapp kan brukes. For å hindre at USB porten på kortet skal bli ødelagt, så skal ALLTID USB kabel med magnetisk kontakt benyttes.
Her er det flere muligheter, man kan programmere i flere språk f.eks. Scratch eller Arduino C. All nødvendig programvare og biblioteker ligger i underkatalogen “Programvare”. Se egne dokumenter for detaljer ift. programmering i de forskjellig språkene.
Her må man velge hvilken device man vil programmere for. For å programmere Ultimate 2.0 velger man Ultimate 2.0 som device, for Starter versjonene velger man Orion. Så har man mulighet til å programmere vha. upload eller live. For live programmering (slipper upload) må man oppdatere til nyeste firmware. Hvis man programmerer med upload må en merke seg at firmware også endres automatisk til en eldre versjon. Fordelen med programmering med upload er at man kan se C koden samtidig. Man kan også programmere i versjon 3 av mBlock, men da kun i upload mode..
Arduino C er en versjon av programmeringsspråket C som ligner med på Java og det er veldig enkelt og ryddig å bruke. Det er flere forskjellige IDE’er som kan bruke, f.eks. Visual Studio Code, men det er like greit å bruke Arduino IDE. Merk at for å programmere mot Starter versjonen, må man inkludere MeOrion.h (ikke MeCore.h). For Ultimate2.0 må man inkludere MeMegaPi.h
Starter: Velg "Arduino Uno" ()
Ultimate 2.0: Velg "Arduino Mega 2560" eller "Mega ADK" ()
Hvis du får feilmelding under opplasting av program, så er det mest sannsynlig boot-loader'en som er ødelagt. En typisk feilmelding ser slik ut:
avrdude: verifying … avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0000 0x62 != 0x0c avrdude: verification error; content mismatch
Da må en boot-loader skrives til kortet, og til det brukes en ISP programmer og vi har en USBTinyISP. Her er en video som viser hvordan det hele gjøres. Kabelen skal plugges inn slik at RØD ledning skal inn på 5V pinnen på ICSP porten:
Her er et bilde som viser korrekt installert driver for USBTinyISP:
Se på denne for å se hvordan det hele gjøres. NB. Husk å velge riktig board avhengig av hvilken type MakeBlock (se ovenfor). Om PC'en ikke finner driver til USBTinyISP kortet automatisk, så kan du laste ned en (finnes også på HR sin Google drive'n). Husk å plugge ut USBTinyISP kortet før du installerer.